APEL GŁÓWNEGO LEKARZA WETERYNARII DO PODOMIOTÓW OBJETYCH NADZOREM INSPEKCJI WETERYNARYJNEJ NA TERENACH OBJĘTYCH STANEM KLĘSKI ŻYWIOŁOWEJ
APEL GŁÓWNEGO LEKARZA WETERYNARII DO PODOMIOTÓW OBJETYCH
NADZOREM INSPEKCJI WETERYNARYJNEJ NA TERENACH OBJĘTYCH
STANEM KLĘSKI ŻYWIOŁOWEJ
Główny Lekarz Weterynarii apeluje do podmiotów objętych nadzorem Inspekcji Weterynaryjnej, zlokalizowanych na terenach objętych stanem klęski żywiołowej, aby:
zgłaszać padnięcia zwierząt do powiatowego lekarza weterynarii lub właściwego miejscowo wójta, burmistrza bądź prezydenta miasta,
zgłaszać zachorowania u zwierząt lekarzom weterynarii wolnej praktyki świadczących usługi w ramach zakładów leczniczych dla zwierząt lub powiatowemu lekarzowi weterynarii lub wójtowi, burmistrzowi bądź prezydentowi miasta,
odizolować podejrzane lub chore zwierzęta od pozostałych zwierząt, a następnie powiadomić o ich zachorowaniu lekarza weterynarii lub wójta / burmistrza / prezydenta miasta,
unikać kontaktu ludzi i zwierząt ze zwłokami zwierzęcymi oraz zalaną, zepsutą lub zapleśniałą karmą/paszą. Zwierzęta padłe muszą zostać zutylizowane, a zalana, zepsuta lub zapleśniała karma/pasza nie może być użyta do skarmiania zwierząt,
oczyścić i zdezynfekować pomieszczenia inwentarskie, które uległy zlaniu, przed ponownym wprowadzeniem zwierząt. Usunięty nawóz należy ułożyć w pryzmy w celu biotermicznego odkażenia albo przekazać do utylizacji przez uprawnione podmioty,
nie karmić zwierząt karmą/paszą zalaną lub zawilgoconą, gdyż może stanowić to zagrożenie dla ich zdrowia, a nawet prowadzić do ich śmierci,
poić zwierzęta wyłącznie wodą zdatną do picia,
nie przekarmiać zwierząt – ilość karmy/paszy i wody podawanej początkowo zwierzętom wygłodzonym powinna być ograniczona. Dawka pokarmowa powinna być zwiększana stopniowo (w ciągu kilku dni),
zgłaszać właściwemu miejscowo powiatowemu lekarzowi weterynarii wszelkie zdarzenia dotyczące prowadzonej działalności, a związane z powodzią (straty w produkcji zwierzęcej, wstrzymanie lub przerwa w produkcji, straty magazynowe wyprodukowanych środków spożywczych pochodzenia zwierzęcego).
Aby usprawnić wznowienie produkcji albo ułatwić późniejsze ubieganie się o rekompensaty z tytułu strat poniesionych w związku z powodzią, powiatowi lekarze weterynarii, będą prowadzili w ramach swoich kompetencji kontrole wyłącznie w trybie doraźnym. W trakcie kontroli Inspekcja Weterynaryjna określi stan faktyczny w nadzorowanej działalności i udokumentuje ustalenia z kontroli w protokole.