GOPS w Malczycach podsumowuje Podprogram 2017 realizowany we współpracy z Bankiem Żywności
We współpracy z Bankiem Żywności we Wrocławiu realizowaliśmy Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2017 współfinansowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie sierpień 2017 ? czerwiec 2018.
Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:
– warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, powidła śliwkowe);
– skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane),
– mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),
– mięsne (szynka drobiowa, szynka wieprzowa mielona, pasztet wieprzowy, kabanosy wieprzowe, filet z makreli w oleju),
– cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy),
– tłuszcze (olej rzepakowy),
– dania gotowe (gulasz wieprzowy z warzywami).
Pomoc żywnościowa trafiła do 168 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu Gminy Malczyce.
Wydaliśmy osobom potrzebującym:
– 7,169 ton żywności;
– 855 paczek żywnościowych;
W ramach Podprogramu 2017 realizowaliśmy również działania towarzyszące skierowane do osób korzystających z pomocy żywnościowej. W ramach tych działań przeprowadziliśmy łącznie 3 warsztaty edukacyjne, w których udział wzięło 48 osób
Rodzaje przeprowadzonych warsztatów:
- Ekonomiczne – spotkanie dla 15 uczestników
- Dietetyczne – spotkanie dla 16 uczestników
- Kulinarne – spotkanie dla 17 uczestników