Rozszerzenie standardu QMP o bydło ras mlecznych
Po ponad 3-ech latach starań Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego uzyskało pozytywną decyzję Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi odnośnie rozszerzenia Systemu QMP o bydło ras mlecznych i ich mieszańców.
Zgodnie ze Standardami Systemu QMP – QMP BYDŁO – Wydanie VII, „Wołowina QMP z ras mlecznych” pojawiła się obok produktu „Wołowina QMP z ras mięsnych”. Od teraz konsumenci będą mogli rozpoznać na półce sklepowej wołowinę o gwarantowanym pochodzeniu z ras mięsnych, ale także wołowinę z ras mlecznych.
Ta decyzja umożliwi prawie każdemu rolnikowi przystąpienie do systemu QMP. Jest to bardzo istotna informacja dla producentów bydła mięsnego, ponieważ wciąż prawie 90% cieląt do opasu pochodzi od krów mlecznych.
QMP (Quality Meat Program) został zmodyfikowany w kierunku produkcji zrównoważonej niskoemisyjnej, która jest wspierana w ramach WPR. W Polsce trwają prace nad wsparciem uczestników systemu QMP w ramach ekoschematu dobrostan zwierząt.
Wprowadzenie tego wsparcia od 2024 roku z pewnością przyczyni się do zwiększania produkcji wołowiny certyfikowanej zrównoważonej, z wyższym dobrostanem zwierząt.